Leerkrachten Patrick Debrabandere
Patrick Debrabandere
koor Vox Mago
koordirectie
muzieklab
muzieklab/muziektheorie
oude muziek koor
zang
Patrick Debrabandere behaalde na piano- en orgellessen aan de muziekacademie van het gemeenschapsonderwijs te Gent, aan het Lemmensinstituut te Leuven in 1999 het diploma Meester in de Muziek, kwalificatie muziekpedagogie en in 2001 de kwalificatie koordirectie bij Erik van Nevel.
Als knaap van tien deed hij zijn eerste koorervaring op aan de Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Zijn enthousiasme voor de koormuziek leidde tot de oprichting van het Ensemble Soratea. Dit was tot 2010 zijn hoogstpersoonlijke klanklabo waarmee hij op een professionele en vernieuwende manier zijn muzikale interpretatie wil concretiseren. Dit vertaalde zich reeds in een aantal CD-opnames. Zijn zoektocht naar onbekend repertoire en de bezorgdheid om een dynamische en verfrissende benadering van de muziek zijn constante pijlers in zijn carrière. Deze insteek maakt hij opnieuw met de oprichting van een gloednieuw professioneel gezelschap in 2022, het Ensemble Gloriosus.
Patrick Debrabandere mag zich artist in residence noemen in de barokke kerk van het Klein Begijnhof van Gent en ook het nieuwe Ensemble Gloriosus vindt er een thuis om te musiceren. In deze Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk die tot het werelderfgoed behoort, kunnen we het publiek een totaalbeleving aanbieden, en wel in de elkaar versterkende zangers, musici en decor. Daarvan kan men getuige zijn op hun concerten of nabeluisteren op www.ensemblegloriosus.be. Daarnaast slaat Ensemble Gloriosus ook voorbij de landsgrenzen zijn vleugels uit. Het ensemble stond op de affiche van La Joyeuse Entrée, een muziekfestival op 13 en 14 augustus 2022, dat deze zomer aan zijn eerste editie toe was in Montréal, Frankrijk, en waar ze zich ook artist in residence mogen noemen.
Patrick Debrabandere is tenor en volgde zang bij Jan Caals. Tot 2009 maakte hij vast deel uit van het vocaal ensemble Currende en het Currende Consort. Als vocaal solist vertolkt hij het liefst het barokke repertoire in de gedaante van verteller, een rol waarin hij zich wenst te profileren, zoals o.m. in de Johannes- en Mattheuspassie van J.S. Bach. Zijn retorische vertelkracht vormt een wezenlijk kenmerk van vocale en interpretatieve expressie. Patrick Debrabandere wordt geregeld geëngageerd als gastdirigent bij verschillende ensembles. Hij verleent ook frequent zijn medewerking aan de kwaliteitsbegeleiding voor koren (Koor en Stem). Hij staat bekend om zijn enthousiaste werksfeer en een stijlgetrouwe, verfrissende duiding met aandacht voor een evenwichtige balans bij de uitvoerders.
Kunststudio Living Art, waar kamermuziek authentiek wordt beleefd, kreeg zijn doop in maart 2016. Dit zijn kleinschalige concerten in een directe communicatie waarbij het contact tussen uitvoerder en publiek minimaal is. In het project MuziTaal combineert Patrick zijn passie voor muziek met de Nederlandse taal. Samen met Jorien Saelens deelt hij de mening dat een alomvattend taalbad boordevol muziek en cultuur in het uitnodigende kader van de stad Gent winstgevende stimuli zijn tot specifieke taalontwikkeling en beheersing.
Als leerkracht is hij verbonden aan de GO! Kunstacademie te Gent. Ook daar zijn voor hem het vocale en koorgebeuren zeer belangrijk, wat resulteerde in de oprichting van het concertkoor Vox Mago. Concerten vormen nooit een eindstadium maar bieden een verdere groeikans voor de uitvoerders door de verspreiding ervan op sociale media en Stingray Classica!